11 Haziran 2015 Perşembe

Granada ve Pozzo ailesi takımları



Bugünlerde Udinese, Granada ve Watford kulüplerinin sahipleri olan İtalyan Pozzo ailesinden mutlusu yok. Çünkü önümüzdeki sezon Avrupa'nın en büyük liglerinden 3'ünde Pozzo ailesinin birer takımları mücadele edecek.

21 Mayıs 1941 Udine doğumlu olan Giampaolo Pozzo, İtalya’da önemli bir iş adamı. Yatırım yapmak için futbolu seçmeye karar verdiğinde ilk olarak doğduğu şehrin takımı Udinese'yi satın aldı. Küçük bir şehrin takımı olan ve çoğu zaman tribünlerini bile doldurmakta zorlanan Udinese'ye yaptığı yatırımlar sonucu bu küçük şehrin takımı uzun yıllardır Serie A’da mücadele etmeyi başarıyor.

Tabi zamanla Udinese'ye yaptığı yatırımların karşılığını da almayı başaran Pozzo, yıllar geçtikçe birçok oyuncuyu önemli paralara büyük takımlara satmayı başararak bu işi adeta ticarete döktü. Bunu yaparken de Udinese, kimi zaman üst sıralarda yer alıp hatta Avrupa kupalarında bile mücadele etmeyi başarırken, işin ticari yönüne ağırlık veren Pozzo'nun önemli oyuncularını satması dolayısıyla kimi zamanda düşme potasında yer aldı ama hep bir şekilde kurtulmayı başararak sürekli Serie A’da yerini aldı.

Yıllar geçtikçe futboldaki yatırımlarını genişletmek isteyen Pozzo, bu kez İtalya dışına çıkarak 2008’de İspanya'nın Endülüs bölgesinin önemli şehirlerinden Granada'nın takımı olan ve o zamanlar İspanya 3. ligi'nde mücadele eden Granada CF'nin hisselerinin büyük çoğunluğunu satın aldı. Pozzo ailesi satın aldıktan sonra kardeş kulüp olan Udinese'den genç oyuncu takviyeleri ile Granada, 2010'da tam 22 yıl sonra İspanya 2. ligi olan Liga Adalante'ye yükselmeyi başardı.

Tabi artık arkasına önemli bir gücü alan Granada, kadro kalitesiyle bu ligde de çok fazla kalmayıp daha ilk yılında ligi 5. sırada tamamlayarak Play-off oynamaya hak kazandı. Play-off maçları sonucu başarılı olan Granada, tam 35 yıl sonra ilk kez La Liga'ya çıkmayı başarırken son 2 yılda üst üste 2 lig yükselmeyi başararak dikkatleri üzerine çekti. Tabi Pozzo ailesi de yeni takımlarının gösterdikleri bu başarılarla büyük bir mutluluk yaşamış oldu.

Granada La Liga'ya çıktıktan sonra Udinese ile aralarında oyuncu sirkülasyonları artarak devam etti ve La Liga'da genelde ligde kalabilmek için mücadele ettiler. Granada bu konuda en büyük tehlikeyi ise bu yıl yaşadı.

Ligin son haftasına kadar sondan 2. sırada yer alan Granada, son hafta evinde aldığı ve her 2 takımında işine yarayan Atletico Madrid beraberliği ile ligde kalmayı başardı. Tabi sırf bu maç değil bu maçın öncesinde üst üste aldığı 3 galibiyet sonucu, son 4 haftada aldıkları toplam 10 puan sayesinde düşme hattından kurtulup, son hafta aynı puanda oldukları Deportivo ve Eibar ile aralarındaki 3'lü averaj sonucu ligde kalmayı başardılar. Granada'nın bu yılki kadrosuna baktığımızda yine Udinese'den kiralık birçok oyuncu göze çarparken en önemli oyuncusu olarak Fas'lı golcüsü El-Arabi'yi gösterebiliriz.

Udinese ve Granada'nın yanında Pozzo ailesinin diğer bir mutluluğu ise yıllardır ligde üst sıralarda yer almasına rağmen bir türlü İngiltere Premier Ligi'ne yükselmeyi başaramayan Ada'daki takımları Watford oldu. Bu yıl çok başarılı bir sezon geçirerek ligi 2. sırada tamamlayan Watford, 1982, 1999 ve 2006'dan sonra tarihinde dördüncü kez İngiltere Premier Lig biletini almayı başardı. Son olarak 2006-2007 sezonunda Premier Lig'de mücadele eden ve ünlü İngiliz müzisyen Elton John'un takımı olarak bilinen İngiltere'nin köklü kulüplerinden Watford, bu başarıyla 8 yıllık hasretine de son vermiş oldu.

Tabi artık bu işi ticarete döken Pozzo ailesi, Udinese'den sonra Granada ve Watford'u da alınca bu 3 takım arasında sürekli oyuncu sirkülasyonları devam etti. Bir yıl Udinese'de oynayan bir oyuncu ertesi yıl ya da devre arasında Granada ya da Watford'a geçebiliyorken, bu 3 takımı ve alt takımlarını düşünürsek Pozzo ailesinin elinde şuanda 100 e yakın oyuncu bulunuyor.

Genellikle işin ticaretini düşündükleri için genç ve umut vaat eden oyuncuları transfer eden Pozzo ailesi örneğin; son olarak 2 yıldır ülkemizde Ç.Rizespor’da oynayan ve ülkemizdeki U20 Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı futbolla dikkatleri üzerine çeken Ali Adnan’ı Udinese’ye transfer ettiler ve bahsettiğimiz takımlar arası oyuncu geçişleri olayı sonucu Ali Adnan’da seneye Granada’da kiralık olarak forma giyecek.

Bakalım Pozzo ailesi hem bu işin ticaretini yaparken, hem de önümüzdeki yıl Avrupa'nın en büyük liglerinden 3'ünde yer alacak bu 3 kulübü bu liglerde başarılı olabilecek mi? Bunu hep birlikte göreceğiz.





Bu Yazı Futbolakademi.net için yazılmıştır.  

http://www.futbolakademi.net/2015/06/granada-ve-pozzo-ailesi-takimlari.html

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Canli Sonuçlar


=> LÜTFEN kaydırma çubuklarını hareket ettiriniz <=